KALEIDOSZKÓP

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Így szeresd magad

Sziasztok!

Fogadjunk, hogy Te is álltál már a tükör előtt egy szál fehérneműben és kritikusan szemlélted a látványt! Fogadjunk, hogy szabadkoztál már más előtt a rossz tulajdonságaidra gondolva! Szerintem mindenki átélt már hasonlót. Kérdés az, hogy milyen érzésekkel távozol a helyzetből. Elégedettséggel vagy letörten, önutálatban fürödve…

A Vigyázz! Kész! Posztolj! egy olyan kezdeményezés, ahol bloggerek írnak ugyanarról a témáról, majd ugyanabban az időben posztolják ki. Orbán Szilvi, a Pillecukor szerzője találta ki és koordinálja ezt a mozgalmat. Szabadon dönthetünk feldolgozás módjáról, ami most nem más, mint az “Ez(eke)t szeretem magamban”. Általában valamelyest másként közelítem meg a témát, úgyhogy nem (csak) rólam fog szólni a poszt. 😉


Külső szépség, belső érték

A szépség és az értékesség teljesen szubjektív dolgok. Sokan azért vagyunk elégedetlenek, mert azt a képet programozzuk magunkba a szépségről, amit a média ránk erőltet. Amit a képernyőn látunk egy skatulya: ez az aktuális ideál, és tudjuk, hogy ezek folyamatosan változtak a történelem során. Valójában a szépségünk pont az egyediségünkben, az egyéniségünkben rejlik. Ha önmagad vagy, ha hitelesen tudsz élni, akkor tudsz a legcsodálatosabban tündökleni!

Mosolyogj a tükörképedre!
A legegyszerűbb és mégis elég nehéz módja annak, hogy elfogadd/szeresd önmagad, ha rá tudsz mosolyogni önmagadra. Próbálkozz vele minden nap! Reggel, este, napközben, kirakatüvegben, visszapillantótükörben… Amikor elemzed magad a tükörbe nézve, ezzel zárd le és távozz elégedetten! (Néha előfordul, hogy csak egy vicsorgásra futja – reggel, kávé előtt -, de az is több, mint a semmi és még nagy kacagás is lehet belőle, mikor rájössz, hogy milyen mulatságosan mutatsz úgy. :D)

Bátran fogadd el a bókokat!
Kultúránkba valamiért beleivódott, hogy szabadkozzunk, mikor bókolnak nekünk. A legjobb reakció ilyenkor mosolyogva megköszönni és mélyen elraktározni. Azokat, amelyek különösen jól estek a szívünknek, akár fel is írhatjuk, hogy önbizalomhiányos állapotunkban elővegyük és töltekezzünk belőle. Nekem is van ilyen listám. 🙂

Melyik a kedvenc testrészed?
Egy évvel ezelőtt közzétettem a Facebookon ezt a képet, hiszen a vállaimat nagyon szeretem. Biztos vagyok benne, hogy Te is megtaláltad már, vagy hamar megleled azt a részletet a testeden, amit tökéletesnek látsz. Ha gondolod, posztolj róla egy képet és jelöld meg a #legszebbtestresz hastaggel!


Írd fel a jó tulajdonságaidat és tedd jól látható helyre!
Az életben elengedhetetlen, hogy tisztába legyünk a pozitívumainkkal. Már, ha csak egy önéletrajz megírásában gondolkozunk, ott is az a kérdés, hogy mennyire látjuk reálisan értékes belső tulajdonságainkat. Kérlek gondolkozz el azon, hogy mely tulajdonságaidat szereted nagyon. Sorolj fel minimum ötöt! (Hogyha nehezedre esik magadtól megtalálni ezeket, kérdezd meg szeretteidet. Biztos, hogy szívesen elmondják, mi szerethető benned.)

A rossz tulajdonságaid lehetnek jók is!?
Az előző blogomon osztottam meg egy cikket arról, hogy a tulajdonságok nem rosszak vagy jók, hanem helyzettől függően értékeljük. Inkább előnyünkre teszünk szert általuk vagy hátráltatnak bennünket. Abban a posztban végigvettem azokat a tulajdonságaimat, amelyeket rosszként tartok számon és leírtam, hogy miben segítenek mégis. Vedd elő az egyik negatív tulajdonságodat és agyalj azon, hogy volt-e már példa arra, hogy előre jutottál azáltal, hogy ilyen vagy!

Önmagadnak akarj megfelelni
Nézz mélyen magadba és képzeld el, hogy milyen szeretnél lenni! A legjobb, ha le is írod “A tökéletes én” címmel. Aztán vedd végig és gondolkozz azon, hogy valóban minden listában szereplő tulajdonságra szükséged van ahhoz, hogy boldog ember legyél!? Netán van olyan, amit más vár el tőled, de te nem is igazán érzed fontosnak? Ismerd meg önmagadat, az igényeidet és tudj mérlegelni! Amit pedig Te értéknek tartasz, azt törekedj elérni!

Az eredeti téma értelmében, leírom, hogy mit szeretek magamban: reális önértékelés, elemző gondolkozásmód, változásra nyitottság és pozitív hozzáállás. Számomra ezek valós és időtálló értékek, hiszen ezek segítségével tudom szeretni magam és el tudom fogadni, hogy a világ állandóan változik. A szépség, az értékek, s benne mi magunk is. A fenti négy tulajdonság birtokában azonban nem félek a jövőtől, a boldogtalanságtól, az elégedetlenségtől.

Te hogyan szereted önmagad? Sikerült már elfogadd magad annak, aki vagy? Oszd meg élményeidet, tapasztalataidat! Segítsük egymást abban, hogy megbecsülje egyéni szépségét, belső értékeit!
A békás ikonra kattintva elolvashatod, hogy mások mit szeretnek önmagukban.

Szeretettel, a Kaleidoszkóp-lány

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!