KALEIDOSZKÓP

Mindennapi pénzügyeink#2. – Csípd nyakon a pénzed!

Sziasztok!

Tudni szeretnéd hová tűnik a pénzed!? Ahhoz, hogy megtudd nem sok mindenre lesz szükség, de valamire nagyon: ez nem más, mint a kitartásod! Kérlek ülj le, csukd be a szemed és képzeld el, ahogy gondtalan vagy, nincsenek pénzügyi problémáid, nem kell számolni a garasokat! Elérhető ez a kép, de most térj vissza közéntk, ne hagyd, hogy elkalandozzanak gondolataid, hanem határozd el magad amellet, hogy kitartóan lépkedsz majd a pénzügyi tudatosság útján. Nem leszel egyedül, én is indulok! 😉

Az első, amit már bevezettem: a bevételek és kiadások vezetése. Mikor először elkezdtem, nem tudtam, hogy mire lesz jó, és abba is hagytam egy idő után. Aztán újra nekiveselkedtem, kissé kitartóbb voltam benne, melynek eredményeként január eleje óta minden átfolyó pénz táblázatba került. Mire volt ez jó? Tudatosságra és rendszerességre szoktatott, amelynek önbizalomnövelő hatása is van. Erősödtem abban a hitben, hogy kitartó tudok lenni. Amire pedig pénzügyi szempontból jó volt: láttam, hogy mennyi pénz ment el nem tervezett kiadásokra. A nagyobb összegekkel előre tudtam tervezni, de az ilyen-olyan apróságokra kiadott összegek eltűntek volna, ha nem csípem nyakon őket ilyen módon. Van egy képem arról, hogy havonta mennyi pénzt szórok el úgy, hogy nem is tudok róla. Azért is hasznos lehet ez a fajta tudatosság, mert megvizsgálhatod, hogy mit vettél teljesen feleslegesen, min spórolhattál volna, valóban szükséged volt arra, amire pénzt adtál ki…?Belevágnál, de nem tudod hogyan csináld? Az alábbiakban leírom, hogy nekem mi segített. Arra kérlek, hogy valóban tedd meg azt, amire felszólítalak! Ez mind a Te érdekeidet fogja szolgálni.

1. Nyiss egy táblázatot! (Én Exel-ben vezetem, de akár World-ben is létrehozhatsz egyet. A nagymamám kockás füzetet használ, úgyhogy az alap teljesen mindegy.)
Mivel a bankszámlámon is mozog a pénz, illetve készpénzt is használok, így nálam két kategória van. Az első oszlopban írom a dátumot. (Ez azért jó, mert látom, hogy pl. egy budapesti hétvége alatt jóval több pénzt kidobok, mint idehaza, amikor a napok csak mennek egymás után. – Bár ez amúgy is egyértelmű! :)) A második oszlopban szerepelnek a számlán változó összegek. Plusszal jelzem a befolyó összegeket és mínusszal a költött pénzt. Ugyanígy néz ki a harmadik oszlop, ahol a készpénz forgalmat vezetem. A negyedik része, hogy minden összegről felírom, hogy mire jött, mire ment. Ez azért fontos, mert pl. a múltkor anyu utalt nekem pénzt, de csak ennyit írtam: “anyutól utalás”. Aztán nem tudtam, hogy ezt mivel egyenlítettem ki, pedig csak fel kellett volna írjam! Én még azt is jegyzem, amikor a pénzt veszek fel a banktól, tehát a virtuális pénzből valós lesz.

Egy dolog hibádzik még nálam: a félretett pénzeim egyelőre nincsenek összesítve sehol. Nincs vezetve, hogy mennyi megtakarításom van. Ez a következő lépés! (Erről írok majd külön is.)

2. Kivétel nélkül mindent írj fel!
Legyél nagyon tudatos abban, hogy minden belekerüljön a listába. Még a 70 forintos ásványvíz is!!! Nálam az is belekerült, amikor véradásra kaptam Erzsébet utalványt és azt levásároltam. Itt teszek említést arról, hogyha kapsz plusz juttatást utalványok formájában, akkor arról is adj számot magadnak!

3. Segít, ha a bank SMS-t küld a tranzakciókról!
Amikor számlát nyitottam, jónak tűnt élni azzal a lehetőséggel, hogy SMS-t küldjenek minden pénzforgásról. Ezáltal nyomon tudom követni a kártyás vásárlásokat és mindig tudom, hogy mennyi pénzem maradt. A hó végén számot lehet vetni, hogy maradt-e pénzed és kb. mennyi. Megnézheted, hogy honnan szórsz több pénzt: kártyáról vagy a pénztárcádból?

4. Tedd el a blokkokat!
Könnyíted a dolgodat, ha minden vásárlás után mindenféle cetlit, blokkot begyűrsz a tárcádba. Amikor leülsz akár minden este, akár hetente egyszer-kétszer sokkal könnyebb lesz nyomon követni, hol, mit és mennyiért vásároltál.

Nekem ez volt az első lépés a pénzügyi tudatosság felé és három hónap letelte után látom értelmét, látom eredményét, úgyhogy bátran megosztottam veletek tapasztalataimat!

Te mit teszel azért, hogy nyakon csípd a pénzed?
Szeretettel, a Kaleidoszkóp-lány

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!