KALEIDOSZKÓP

Kosárlabda kicsit másképp, avagy beszélgetés a FlyAddictionTeam-ről

Sziasztok!

Ezer ágra sütött a nap. Jászfényszaru központja nyüzsgött a gyerekektől, családoktól, fiataloktól. Még tavasz volt, de már mindenki lenge ruhákban próbálta túlélni a hőséget. Egész nap mosolyogtam, gyerekekkel játszottam, készült csillámtetkóm, szóval kihasználtam, hogy Gyereknap van.

A programok utolsó felvonását vártam a legjobban. A FlyAddiction Team bemutatóját tátott szájjal bámultam. Régebben hallottam már az akrobatikus kosárlabdáról, sőt videót is láttam, de élőben teljesen más volt. Ott álltam pár méterre a kosárpalánktól, ahová mindenféle ugrások és szaltók kíséretében bezsákolták a labdákat. Tetszett, ahogy repültek a fiúk, ahogy a zene ritmusára ugrottak, pördültek és tetszett az a tinilányos ranjongás, amivel éljeneztünk nekik. Akkor eldöntöttem, hogy beszélgetés formájában bemutatom nektek őket. Fogadjátok szeretettel Ollé Milán, edző és Kun Gergő, csapattag válaszait!

Máig nem felejtem, hogy a fiatalok mutatványai mennyire elbűvölt mindenkit. Annyira, hogy szerintem nem sokaknak tűnt fel, hogy a háttérből Te irányítod őket, Te fogod össze a bandát, Te vagy a legnagyobb szurkolójuk, bátorítójuk. Hogyan alakult meg a csapat?
O. Milán: A csapatot jómagam alapítottam közel 5 éve Szegeden. Korábban én is aktívan űztem ezt a sportágat, de sérülések miatt visszavonultam. Miután a Napfény Városába költöztem, úgy döntöttem, megpróbálkozok egy saját csapat menedzselésével. Az első három év arról szólt, hogy nulláról megtanuljanak mindent, majd csak ezután jöttek a fellépések. Csapatunk fellépő tagjainak (jelenleg 6-7 fő) fele kosárlabdázóból formálódott át erre a sportágra, nekik ennyi “előnyük” volt: a labdaérzék. A többiek tényleg az alapoktól kezdték, mindenféle előképzettség nélkül. Mostanra szinte egyenértékű, ugyanolyan tudású minden fellépő. Mellettük jelenleg 15 fő utánpótlás tag van. A kezdetektől és azóta is bárki csatlakozhat, akinek tetszik ez a sportág. Legyen szó lányokról, fiúkról, kicsikről vagy nagyokról.

Gergő, te hogy találtál rá erre a sportágra, hogyan csatlakoztál?
K. Gergő:  Nagy Sándor Gábor – a legjobb barátom és mostanra a csapattársam is – invitálására kezdtem bele az akrobatikus kosárlabdázásba. Előtte sem volt számomra ismeretlen ez a sport, mert rengetegszer találkoztam vele különböző közösségi portálokon. Már akkor nagyon tetszett, de soha nem gondoltam volna, hogy egyáltalán alkalmam nyílna kipróbálni. Erre tessék!… Megalakult Szegeden az akkori Face Team utánpótlás csapat, Ollé Milán kezdeményezésére. El is mentem kipróbálni, de akkor még aktív kosárlabdázóként nem fért bele az átjárkálás Szegedre (hódmezővásárhelyi vagyok), tehát egy időre farzsebbe lett téve a dolog. Végül átkerült a székhely Hódmezővásárhelyre, így tudtam csatlakozni.

Tetszik, hogy nem válogattok és nem csak egy profi kosarasból lehet jó csapattag. Ez elég különleges sportberkekben. Mennyire egyedülálló az országban, amit csináltok?
O. Milán: Az országban több csapat is van, egész pontosan 3 egyesület foglalkozik akrobatikus kosárlabdával. Köztük a volt csapatom, ahol bő 8 évet töltöttem. Világviszonylatban viszont (leszámítva az NBA-t ) olyan 20 csapat létezik összesen.


Sokkal többnek hittem! Belegondolva: nem is létrehozni, hanem fenttartani az igazi feladat. Hogyan lehet ezt suli/munka mellől végezni? Kik és hogyan támogatják ezt a vállalkozást?
O. Milán: Heti 2-3 edzésünk van, illetve a fellépések, amit azért  jóval előtte tudunk, tehát könnyen összehangolhatóak az egyéb elfoglaltságokkal.
Igazából önellátóak vagyunk. Fellépéseknél a megrendelőt terheli az útiköltség és az étkezés illetve, ha szükséges a szállás biztosítása. Sportruházatban a szegedi Decathlon támogat minket. Velük épp a napokban egyeztünk meg.

Megkérdezik tőletek, hogy “Mivel foglalkozol?”, mit reagálsz rá? Hogyan mutatod be ezt az egyedülálló vállalkozást?
K. Gergő: Előveszem a telefonom és megmutatom az egyik videónkat, ha esetleg nem kapott volna választ az illető, akkor mondok még néhány szót. Egy laikus számára, aki még csak nem is látott ilyet, nehéz elmagyarázni néhány mondatban. Az viszont megfigyelhető, hogy csomó embernek annyi ragad meg, hogy “akkor ti egy olyan dobbantóféleségről ugráltok a gyűrűbe?!” A mondatot értelmezve ez elég fura, mert a dobbantó egy nagyjábol 20 cm-es ugrást segítő eszköz, mi viszont ennél jóval komolyabb eurotramppal dolgozunk. A másik, amit nem értek “ugrálunk a gyűrűbe!?”. Nem mi ugrunk bele a gyűrűbe, hanem a trampról elugorva, a levegőben akrobatikus mozdulatok elvégzése közbe juttatjuk a labdát a gyűrűbe, tehát bezsákoljuk.


Egy komoly szabadidős elfoglaltság ez, amit mély személyes motiváció nélkül nem űznétek. Mi hajtja a csapatot? Milyen nagyobb célokat tűztetek ki magatok elé?
K. Gergő: Egyelőre úgy erzem, hogy bőven van benne jövőm/jövőnk, hiszen a mai napig nem egy befutott sport, azaz az emberek számára nem nagyon ismert. Ez jó, hiszen ezáltal több fellépést tudunk szervezni. Az emberek szeretik az új, izgalmas, addig ismeretlen dolgokat, ezért szívesen hívnak minket. A cél egyelőre az, hogy a lehető legtöbb helyre eljuthassak a csapatommal és, hogy minél több külföldi szereplésünk legyen. Természetesen a fő motiváció, hogy népszerűsítsük ezt az egészet, megismertetni az emberekkel és a utánpótlást kinevelni.
O. Milán: A legnagyobb erő az, hogy örömöt szerzünk a nézőknek. Mint egykori fellépő és, mint edző is ezt tartom a legfontosabbnak. A másik a különböző helyszínekre, más földrészekre való eljutás. Bízom benne, hogy – ahogy nekem is – megadatik nekik ez a sok-sok csodás élmény.
Mint minden hasonló csapat számára, nekünk is óriási dolog lenne egy NBA All-Star gálán vagy egy Olimpian való részvétel. A földön maradva az a cél erre az évre, hogy több fellépés felkérés legyen, mint az előző évben volt.

Tiszta szívemből kívánom, hogy így legyen. Követlek Benneteket az Instagramon és a Facebookon is. Látom, hogy milyen átéléssel teszitek a dolgotokat és feltűnik, hogy maradandó élményt tudtok adni a nézőknek. Jómagam is megtapasztaltam. Mely fellépésetek volt az, amire ti emlékeztek úgy, hogy “Sose felejtjük!”? Melyek a legemlékezetesebb pillanatok?
O. Milán: Kicsit több, mint egy évvel ezelőtt Rómában, egy cirkuszi show keretein belül léptünk fel egy héten keresztül. Az nagyon különleges és szép élmény volt. Mellette a 2016-os karácsonyi jótékonysági fellépéseink töltöttek el felemelő érzésekkel. Egyébként minden shownak megvan a maga sajátos hangulata, nehéz különbséget tenni. Mindben van valami maradandó.
K. Gergő: Vannak dolgok, amelyek jobb, ha nem kerülnek napvilágra… 😉 Szeretjük kellemetlen, cikis helyzetbe hozni a másikat, ez már szinte egy kisebb verseny közöttünk: ki, milyen új, frappáns dologgal tud előállni. 🙂 Egyébként a csapathangulat teljesen más edzésen, fellépésen és magánéletben. Edzéseken nagyon jó a légkör: bohóckodunk, hülyéskedünk, de emellett az odafigyelés sem hiányozhat senkiből, hiszen közel sem egy veszélytelen dologról beszélünk. A fellépéseken az adott formánk és a rendezvény komolyságától függ, hogy milyen a hangulat. A magánéletben mindenki baráti viszonyban áll a másikkal, és ez nagyon megkönnyíti a közös munkát. Sok kellemes pillanatot köszönhetünk ennek!

A sporton keresztül sokat tanul az ember. Akár, ha ő végzi, de akkor is, ha nézőként a másik oldalon áll. Ti mit kaptatok? Mit adnátok át a fiatalabb generációnak?
O. Milán: Úgy érzem, hogy mint egykori fellépő a srácok nevében is meg tudom fogalmazni: fellépés közbeni extázis, a pörgés, a nézők szemében a boldogság – ez hihetetlen öröm! 2007-ben felléptem egy NBA Europe Live-on akkori bajnok Boston Celtics-Toronto Raptors bemutató mérkőzésén. Szintén Rómában 21.000 ember előtt. Az a pillanat, mikor tapsra bírsz egy majd 6-7 ezer fős szektort, na az elképesztő élmény! A csapat tagjai is élvezettel csinálják, amit előadnak. Ez, már elmesélve is hatalmas élmény egy utánpótlás tag számára.

Valahol ez egy misszió, hiszen értelmes szabadidős elfoglaltságot biztosít egy csapat fiatalnak, akik mozognak, élményt szereznek másoknak és még világot is láthatnak általa. Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok a csapatnak!

Kedves Olvasóim, bízom benne, hogy valahol ti is találkoztok majd a FlyAddiction Teammel! Nézzétek meg őket és kísérjétek figyelemmel a fellépéseiket, akár a Youtube-n is! Kommenteljetek, ha már láttátok őket! 😉
Szeretettel, a Kaleidoszkóp-lány

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!